CORPORATIE MAG GEMEENTE PASSEREN; VNG NIET BLIJ

Dat woningcorporaties gemeenten voortaan kunnen passeren bij het verkopen van huurwoningen, ondermijnt de mogelijkheden voor gemeenten om beleid voor hun woningmarkt te maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten reageert teleurgesteld op het besluit dat de Tweede Kamer hierover eind vorige week nam.

Zelf beslissen

In het debat over de verhuurdersheffing steunde de Kamer een motie van de VVD. De liberalen vragen minister Stef Blok (Wonen) daarin om nog voor het eind van dit jaar te regelen dat corporaties zelf kunnen beslissen over de verkoop van geliberaliseerde huurwoningen in gebieden waar de sociale woningvoorraad wordt uitgebreid. Nu moeten zij daarvoor nog toestemming vragen van gemeenten.

Voldoende bijbouwen

Daarnaast wil de VVD laten onderzoeken of dit ook voor nog te liberaliseren woningen kan gelden, meldt Aedes op de website van de corporatiekoepel. “Die woningen moeten dan wel ten goede komen aan het middensegment doordat de eerste jaren na de verkoop een maximale huurontwikkeling geldt. Voorwaarde voor deze verkoop is ook dat er voldoende betaalbare sociale huurwoningen zijn of worden bijgebouwd”, aldus Aedes.

Lange termijn

De VNG pleitte voor behoud van de gemeentelijke zeggenschap over welke woningen wanneer worden verkocht, stelt VNG-woordvoerster Liane ter Maat. ‘Gemeenten willen vanuit een bredere woonvisie voor een langere termijn beleid en prestatieafspraken maken. Verkoop van sociale huurwoningen en geliberaliseerde woningen is daar een belangrijk onderdeel van. Dat individuele corporaties gemeenten hierin kunnen passeren is een verlies voor het maatschappelijk belang waar gemeenten voor staan.’

Bron : www.binnenlandsbestuur.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-69824055-1